Zase jednou o té drahé vodě v Táboře

Blog Jiřího Heřmana na iDnes.cz

Zase jednou o té drahé vodě v Táboře

Tak se nám jedna televize zase obula do ceny vody v Táboře; sděluje nám (ve zkratce): voda tam stojí 115 korun za kubík je zdaleka nejdražší v republice v Evropě už je dražší jenom v Kodani. Tak si to vezměme po pořádku.

Od 1. října 2017 platí Táboráci pevnou složku ceny 2 084,- Kč za rok a k tomu za každý kubík 92,71 Kč (vše koncová cena, tedy s DPH). Jednoduchým cvičením v trojčlence (2. stupeň základní školy) dospějeme k tomu, že 115 Kč stojí kubík právě tehdy, když na jeden vodoměr připadne roční spotřeba cca 93 m3. To je průměrná spotřeba dvou a půl obyvatele.

Ano, žije-li dvoučlenná domácnost v luxusu rodinného domku, zaplatí skutečně 115 korun, ba i o něco více. Průměrný obyvatel, který se o rodinný domek dělí s ostatními velkoryseji nebo který bydlí v bytovém domě, zaplatí rozhodně méně. Při roční potřebě 178,12 m3 (modelová, „průměrná“ německá domácnost - za chvíli bude jasné, proč právě ona), nám vyjde podobnou trojčlenkou cena 104,41. Řekněme tedy, že to první tvrzení je nanejvýše polopravda, spíše ale čtvrtpravda.

Pohledem do výběru z cen vodného a stočného na stránkách sdružení SOVAK ihned zjistíme, že více než 105 Kč/m3 platí leckde a že dokonce někde platí i 122. Tvrzení, že cena v Táboře je nejvyšší v republice, už tedy v sobě pravdy nemá zbla.

S tvrzení třetím je to složitější. V různých státech je cena různě konstruovaná a bez důkladnějšího pátrání není vždy jasné, co vlastně zahrnuje. V Dánsku naštěstí máme spolehlivý a úplný zdroj ve sdružení DANVA (DAnsk VAnd, neboli Dánská voda); u něj věrohodně dohledáme i strukturu ceny.

O tom, že voda bude v Kodani skutečně dražší než v Táboře, jsem moc nepochyboval, ale nevěřil jsem, že by byla nejdražší v Evropě. Zapátral jsem tedy namátkou po věrohodných podkladech odjinud - a ejhle, v Německu existuje organizace zvaná Haus & Grund. Ta si dala tu práci, že vyčíslila ceny stočného ve stovce největších německých měst. Aby dostala srovnatelnou bází pro rozpočet pevné a pohyblivé složky ceny (tedy „paušálu“ a „ceny za kubík“), použila onen výše zmíněný standard. V jeho předpokladech je započtena i odvodňovaná plocha pro platby za odvod srážkových vod. Ano, to, co u nás aktivisté nazývají „daň z deště“ a čehož původ vidí v ziskuchtivosti „koncernů“, je i jinde ve světě normální technickou kategorií. Rozdíl je v tom, že v Německu každý jasně platí za vodu ze své střechy, u nás občané zdánlivě neplatí nic, ve skutečnosti ale platí i za srážkovou vodu z veřejných komunikací či drážních pozemků, ale také např. ze zoologických zahrad. To vše je i v Táboře; kdyby tedy Táboráci nemuseli platit za stát, mohli by to skutečně mít levnější.

Vodné v obou zemích obvykle inkasuje jiná firma než stočné, dá se však jednotlivě dohledat. Jeho struktura je zpravidla jasnější než u stočného a v jeho přepočtu tedy není nic zvlášť nejasného.

Nuže, jak tedy vychází srovnání?

V Táboře zaplatí ona modelová domácnost za vše (včetně toho, co nuceně platí za stát) ročně 18 598 Kč, v Břeclavi či v Mladé Boleslavi zhruba o dvě tisícovky méně, ale třeba ve Frýdlantu o sto padesát a v Turnově o sto korun více, Technické služby Rudná si pak řeknou o 19 850 Kč.

Občan Kodaně za to samé zaplatí 25 010 Kč, jeho krajan v přibližně padesátitisícové aglomeraci Frederikshavn pak ale 42 228 Kč.

A jak je to v Německu? Mnichov 19 886, Ingolstadt skoro nachlup to samé, Hamburk 24 915, Berlín 26 907, Essen 31 232, Bremerhaven 28 806; měst, kde to stojí více než v Kodani, je celá řada.


Nemá smysl pátrat dále. Podtrženo, sečteno: televize (opět) lže, jak když tiskne. Že je taková práce baví...

P. S. Napadlo mě, že místo „jak když tiskne“ by se dalo říkat „jak když na kameru natočí“. Ale to by z toho tištěná média nespravedlivě utekla. A o tom zas někdy příště.


Původní text, kde můžete také zvýšit karmu, naleznete zde.

Aktuálně

Ministr Výborný: Vodohospodářství bohužel trpí jednou velkou nespravedlností

Ministr Výborný ocenil dlouhodobou koncepci Prahy i pražské vodohospodáře.

EPC projekt v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích šetří energie i finance
Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?