Hospodka: Voda stojí 8 korun denně, považujeme ji za samozřejmost

Zdůrazňuje ředitel odboru Ministerstva zemědělství Ing. Radek Hospodka v rozhovoru pro časopis Vodárenské kapky Vodárenské akciové společnosti.

Radek Hospodka je zkušený odborník, je ředitelem odboru dozoru a regulace vodárenství na Ministerstvu zemedělství ČR. Odbor vznikl před třemi lety v sekci vodního hospodářství a zahrnuje dvěoddělení – analytické a benchmarkingu a oddělení stížností, kontroly a regulace.

Cena vody musí odpovídat významu služeb
Víme, že pitná voda patří na seznam zboží s regulovanými cenami, které jsou státem věcněusměrňované. Způsob výpočtu ceny vody je v kompetenci Ministerstva financí, ale výslednou výši ceny vody schvalují samotní vlastníci vodovodů a kanalizací. To jsou u nás z 90 procent česká města, a tak je cena vody odvozená od politického rozhodování zástupcůměst. 

K výši ceny vody Hospodka dodává: „Samotná výše ceny pro vodné a stočné není sama o soběplněsrozumitelným ukazatelem pro odběratele. Cenu je třeba dát do souvislosti zejména se spotřebou.“ Připomeňme, že spotřeba vody v domácnostech se v posledních pěti letech ustálila zhruba na 88 litrech na osobu a den, tedy 32,12 m3 na osobu a rok.

Radek Hospodka vzhledem k cenám vody v regionu Vodárenské akciové společnosti dodává: „Z toho plyne, že výdaje za vodné a stočné na jednu osobu se průměrně pohybují ve výši 2980 Kčza rok, což je 248Kčza měsíc či cca 8 Kčza den.“



Dodávka kvalitní pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod se přitom považuje za naprostou samozřejmost. „Pokud má být tato samozřejmost udržitelná, a to nejen ve vztahu k vodohospodářskému majetku, ale i vodním zdrojům, musí podle mne cena odpovídat významu těchto služeb za předpokladu transparentnosti a kontroly nákladových položek začínajících u samotných vlastníků vodovodů a kanalizací a konče u státní správy. Takový přístup považuji za správný a udržitelný,“ zdůrazňuje ředitel odboru.

„Vizí je trvale zavést benchmarking vlastnických a provozovatelských společností se zajištěním každoročního poskytování objektivních informací z oboru vodovodůa kanalizací odborné i laické veřejnosti,“ dodává Hospodka.
Měly bychom hledat nástroje pro motivaci vytvářet větší vlastnické a provozovatelské celky založené na principu solidárního přístupu. Poskytování služby dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod je třeba jednoznačněvnímat jako velice odbornou a odpovědnou činnost.

Naplňují vlastníci plán obnovy?
Význam plánůfinanční obnovy je bohužel některými městy podceňován. V případěmenších subjektůministerstvo zjistilo dokonce jejich absenci. „Zjištěny byly také případy, kdy finanční prostředky potřebné na obnovu měly být podle plánu generovány z příjmůvodného a stočného, ale ve skutečnosti se jednalo o finanční prostředky z jiných zdrojů, například z obecních rozpočtů,“ uvádí Radek Hospodka. 

Rozdílný je i způsob zpracování plánů obnovy a úroveň a kvalita vedení technické evidence. „Pokud obec jako vlastník vodovodůa kanalizací nemá plán financování obnovy, vystavuje se riziku možného postihu,“ připomíná Hospodka.

Ideálem přitom je, pokud je podrobný plán finanční obnovy přímo svázán s investičním plánem. Prioritou je dle Hospodky zjednání nápravy a edukace. „Letos bude mít Ministerstvo zemědělství celou problematiku blíže zanalyzovanou v rámci benchmarkingu vlastnických subjektů a připravujeme strategii, jak dále postupovat,“ upozorňuje ředitel odboru.

Větší celky se solidárním přístupem
Aktuálně u nás působí 6668 vlastníků vodohospodářské infrastruktury. K časté kritice velké roztříštěnosti Radek Hospodka dodává: „S ohledem na to, že jde zejména o menší obce, zastávám názor, že by se měly hledat nástroje pro motivaci vytvářet větší vlastnické a provozovatelské celky založené na principu solidárního přístupu. Poskytování služby dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod je třeba jednoznačněvnímat jako velice odbornou a odpovědnou činnost.“ Ve stejném duchu se vyjádřil také exministr zemědělství Marián Jurečka v rámci loňské konference H20. Nezbývá tedy než si počkat na další kroky ze strany ministerstva.

Aktuálně

Ministr Výborný: Vodohospodářství bohužel trpí jednou velkou nespravedlností

Ministr Výborný ocenil dlouhodobou koncepci Prahy i pražské vodohospodáře.

EPC projekt v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích šetří energie i finance
Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?