Kdo zajistí, aby vám voda tekla z kouhoutku?

K tomu, aby z kohoutku tekla voda, musí především existovat vodovod, který někdo vlastní, modernizuje a rozšiřuje. V České republice jsou to minimálně z 85 procent města a obce nebo jimi vlastněné společnosti. To však nestačí – je také nutné zajistit obsluhu, opravy a údržbu vodovodního potrubí i kanalizace a vše, co je s tím spojené. O to se stará provozovatel.

Pořízení, rozvoj a obnova vodovodů a kanalizací jsou v ČR v rukou měst a obcí buď přímo jako jejich majetek nebo nepřímo jako majetek jimi ovládaných společností či svazků obcí. Vlastníkům vodovodů a kanalizací ukládá zákon některé povinnosti, z nichž dvě jsou zcela zásadní.

První je postarat se, aby vodovodu či kanalizaci a s nimi spojeným stavbám a zařízením (říkejme pro názornost „trubkám“) zajistili trvalou existenci. Kdo jednou trubky vlastní, bere na sebe závazek zajistit, že budou plnit svoji funkci trvale. To znamená, že až dožijí, budou nahrazeny jinými trubkami. Protože se jedná o vysoké výdaje, musí si vlastník našetřit na obnovu už dnes z toho, co za vodné a stočné platí spotřebitelé. Druhou zásadní povinností je zajištění provozu.

Je-li vodovod tělem, provozovatel je jeho duší. Bez něho by vám voda z kohoutku doma netekla.

Také provozovateli zákon adresně ukládá mnoho povinností, odlišných od povinností vlastníka. Za co odpovídá provozovatel?

  • za péči o svěřený majetek a zajištění jeho provozuschopnosti
  • za kvalitu služeb a jejich nepřetržitost
  • za kvalitu vody u zákazníků
  • za rychlost a spolehlivost oprav na vodovodní a kanalizační síti
  • za přiměřené čištění odpadních vod, tedy takové, aby do vodních toků odtékala voda v kvalitě předepsané českými zákony a konkrétním povolením
  • za vedení technické dokumentace a archivování všech důležitých dokumentů a informací týkajících se provozovaného majetku a jejich poskytování investorům a projektantům
  • za kontakt se spotřebitelem, tedy za provoz zákaznických linek a středisek starajících se o informovanost zákazníků
  • za řádné uzavírání smluv se zákazníky
  • za fakturaci vodného a stočného zákazníkům a vyřizování reklamací vůči ní
  • za řešení všemožných problémů spojených s dodávkou pitné vody a odkanalizování

Dodržování těchto povinností zejména u velkých společností pravidelně kontrolují orgány státní správy jako například hygienická služba, inspekce práce, inspekce životního prostředí, Ministerstvo financí, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zemědělství a další.

Provozovatele pravidelně kontrolují orgány státní správy jako například hygienická služba či Ministerstvo financí, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zemědělství. 

Provozovatel je ten, který fakturuje zákazníkům vodné a stočné, tedy úhradu za dodávku pitné vody a odvedení vody odpadní. Z vybraných peněz jednak kryje náklady na provoz, ale také vytváří prostředky, z nichž vlastník hradí obnovu či modernizaci stávajících trubek a budování trubek nových. Je-li provozovatelem sám vlastník, objeví se tyto náklady v ceně vody ve formě odpisů a zisku, jsou-li provozovatel a vlastník dvě různé osoby, odvádí provozovatel tytéž prostředky vlastníkovi ve formě nájemného.


Vlastník může provoz trubek zajistit různými způsoby:

  • Nejtransparentnější a zpravidla nejefektivnější je vypsání soutěže. Na trhu se pohybuje řada specializovaných firem, které nabízejí profesionální provozovatelské služby a jsou schopné unést všechna rizika s tím spojená. Vlastník má v tomto případě plně v rukou, jakou smlouvu s provozovatelem uzavře, jaké nástroje na jeho řízení a kontrolu si v ní vytvoří, jaká rizika na něj přenese a také jaká v ní stanoví pravidla pro určení výše vodného a stočného.
  • Vlastník také může uzavřít smlouvu s veřejným provozovatelem, tedy společností, kterou on sám nebo spolu s dalšími vlastníky ovládá. V tom případě sice významně ovlivňuje každý aspekt provozu, ale zbavuje se možnosti získat soutěží vyšší efektivitu, nemá výhody z rozsahu a dopadají na něj veškerá provozní rizika.
  • Roli provozovatele může konečně vykonávat i sám vlastník. Výhody i nevýhody jsou podobné jako v předchozím případě, jsou však o něco výraznější.

Aktuálně

Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?