A DOST!: Česká kohoutková dopadla na výbornou

V prosinci loňského roku testovala internetová televize Stream.cz kvalitu balených vod a slíbila, že na řadu přijde i kohoutková. Slib dodržela a tento týden redaktor Jan Tuna ve spolupráci s laboratoří Aquatest zveřejnili výsledky podrobných testů.

O samotnou realizaci laboratorních testů se postarala společnost Aquatest, která odebírala vzorky vody na 15 veřejně přístupných místech v celé ČR.

„Vzorky odebírali naši pracovníci, takže se jednalo o akreditovaný odběr,“ doplňuje Radana Mráčková Dvořáková, ředitelka laboratoří Aquatest. Stejná společnost prováděla také testování balených bod, takže v průběhu pořadu mohla výsledky porovnávat.

Odebrané vzorky vody byly podrobeny mikrobiologické analýze, dále se zjišťovala přítomnost chloru, dusičnanů a dusitanů, těžkých kovů, těkavých látek, pesticidních látek a provedeny byly také radiologické rozbory.

„Z hlediska mikrobiologie dopadla kohoutková voda nesrovnatelně lépe než voda balená,“ uvádí redaktor Tuna. Všechny vzorky splnily limity nejen pro pitnou, ale dokonce i kojeneckou vodu.

Z hlediska obsahu dusitanů a dusičnanů obstála kohoutková na výbornou. V sedmi městech se u kohoutkové vody obsah dusičnanů a dusitanů dostal dokonce pod limit kojenecké vody. Jednalo se o Zlín, České Budějovice, Jihlavu, Olomouc, Ostravu, Mladou Boleslav a Karlovy Vary.
V sedmi městech se u kohoutkové vody obsah dusičnanů a dusitanů dostal dokonce pod limit kojenecké vody. Jednalo se o Zlín, České Budějovice, Jihlavu, Olomouc, Ostravu, Mladou Boleslav a Karlovy Vary.

„Jsem rád, že nezávislá analýza potvrdila vysokou kvalitu vody ve Zlíně i v Olomouci. V obsahu dusičnanů a dusitanů dosahujeme dokonce kvality kojenecké vody, což je skvělý výsledek,“ uvedl Martin Bernard, generální ředitel společnosti MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, která provozuje vodárenskou infrastrukturu na Olomoucku, Prostějovsku a Zlínsku a garantuje tedy kvalitu vody v těchto regionech. Doplňme, že zlínská voda byla v obsahu dusičnanů a dusitanů hodnocena nejlépe v celé ČR.

„Nutno také zmínit, že během několika měsíců bude dokončena intenzifikace technologie úpravy pitné vody na stávající úpravně vody v Tlumačově. Zlepšení spočívá v doplnění ozonizace a filtrace vody přes aktivní uhlí do procesu úpravy vody, což zaručí ještě efektivnější zachycování cizorodých látek včetně léčiv a pesticidů,“ připomíná Martin Bernard.
Zlínská voda byla v obsahu dusičnanů a dusitanů hodnocena nejlépe v celé ČR.

Výborně dopadla také voda v Českých Budějovicích. Zdejší kohoutková voda z hlediska obsahu dusičnanů a dusitanů bohatě splňuje vyhlášku pro kojeneckou vodu. „Těší nás, že dlouhodobě setrvalou kvalitu potvrdil i externí zdroj,“ reaguje na zjištění nezávislého testu Karel Janowiak, vedoucí útvaru laboratoře provozní společnosti ČEVAK.

Jak dopadla kohoutková voda v dalších testech? Chlor byl měřen přímo při odběru v terénu a naměřené hodnoty byly hluboko pod přípustným limitem. V Mladé Boleslavi pak byly naměřené nulové hodnoty chloru i vedlejších produktů.

Dalším důležitým parametrem byla přítomnost pesticidů. Ve čtyřech českých krajských městech neobsahuje kohoutková voda žádné pesticidy ani metabolity. Jedná se o Liberec, Mladou Boleslav, Karlovy Vary a Plzeň. Jejich přítomnost se přitom v minulém testu prokázala dokonce ve všech vzorcích balených kojeneckých vod. U ostatních vzorků kohoutkové vody test odhalil zbytky metabolitů. Jejich míra však byla pod limitem přípustným pro pitnou vodu.

„Celkově voda z kohoutku dopadla na výbornou,“ shrnuje výsledky měření ředitelka laboratoří Aquatest.


Kompletní výsledky a další informace naleznete zde.

Aktuálně

Ministr Výborný: Vodohospodářství bohužel trpí jednou velkou nespravedlností

Ministr Výborný ocenil dlouhodobou koncepci Prahy i pražské vodohospodáře.

EPC projekt v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích šetří energie i finance
Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?